Titthålsoperation

Sterilisering och diagnostik med titthålsoperation

Du kommer att få en kallelse 3-4 veckor innan operationen. Undvik mediciner med acetylsalicylsyra (t.ex. Treo och Magnecyl) och naturpreparat 7-10 dagar och anti-inflammatoriska medel (t ex Voltaren, Ipren och Diklofenak) 1 dag innan operationen, dessa mediciner kan medföra ökad risk för blödning. Vi försöker göra så att den läkare som planerat operationen också utför den, men ibland fungerar inte detta.

Du får träffa läkaren innan operationen som då ritar 1-2 små streck på magen där du sedan kommer att ha ärren. Genom dessa centimeterlånga öppningar för läkaren in kamera och operationsinstrument. Du är sövd under operationen, som tar ca 10 minuter. Efteråt får du ligga på en sal med andra nyopererade patienter under några timmar.

Man kan åka hem samma dag. Det är bra om någon kan hämta dig och att du har någon hos dig första natten. Du kommer framför allt att besväras av trötthet och kanske muskelvärk och vara lite spänd i magen och upp emot axlarna. Efter någon dags vila kan de flesta börja arbeta igen. Såren är sydda stygn som lossnar av sig själva. Tejpbitar skyddar såren när Du duschar. Trötthet kommer att begränsa Dina aktiviteter under några dagar, men Du behöver inte vara orolig att något inträffar om Du skulle vilja gympa, cykla eller dylikt.

Sjukskrivning behövs inte.

Patientinformation

Titthålsoperation

Titthålsoperation av äggstockar och cystor

Du kommer att få en kallelse 3-4 veckor innan operationen. Undvik mediciner med acetylsalicylsyra (t.ex. Treo och Magnecyl) och naturpreparat 7-10 dagar och anti-inflammatoriska medel (t.ex. Voltaren, Ipren och Diklofenak) 1 dag innan operationen, dessa mediciner kan medföra ökad risk för blödning. Vi försöker göra så att den läkare som planerat operationen också utför den, men ibland fungerar inte detta.

Innan operationen får du träffa läkaren som ritar 3-4 små streck på magen där du sedan kommer att ha ärren. Genom dessa centimeterlånga öppningar för läkaren in kamera och operationsinstrument. Du är sövd under operationen, som tar ca 30 minuter.

Efteråt får du ligga på en sal med andra nyopererade patienter. Man kan ofta åka hem samma dag annars ligger man kvar över natten och skrivs ut morgonen efter. Det är bra om någon hämtar dig. Du kommer framför allt att besväras av trötthet och kanske muskelvärk. Efter några dagars vila kan du troligen börja arbeta igen. Såren är sydda med stygn som lossnar av sig själva och operationstejp skyddar såren när du duschar.

Sjukskrivningstiden är upp till en vecka, och sjukintyg behövs därför inte. Vi ringer när den mikroskopiska analysen av vävnaden som tagits bort är klar, det brukar bli efter ca 2-3 veckor.

Patientinformation

Titthålsoperation
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson