Borttagande av livmoder

Du kommer att få en kallelse 3-4 veckor innan operationen. Undvik mediciner med acetylsalicylsyra (t.ex. Treo och Magnecyl) och naturpreparat 7-10 dagar och anti-inflammatoriska medel (t ex Voltaren, Ipren och Diklofenak) 1 dag innan operationen, dessa mediciner kan medföra ökad risk för blödning. Vi försöker göra så att den läkare som planerat operationen också utför den, men ibland fungerar inte detta.

Operationen sker via slidan och här kommer du att ha stygn som så småningom faller bort av sig själva. Du får en kateter till urinblåsan som du ska ha under natten. Du kan räkna med att gå hem på förmiddagen dagen efter ingreppet. Det är normalt med blödningar från slidan under den första veckan (som slutet av en menstruation), sedan förekommer ofta flytningar. Du kan göra det du vill och orkar när du är hemma utan risk för att stygnen lossnar, det som kommer att begränsa dina aktiviteter och som motiverar sjukskrivningen är trötthet. Det finns en viss risk för infektion varför du under de första 3 veckorna ska undvika badkarsbad samt samlag. Vid utskrivningen får du recept på värktabletter som kan behövas de första dagarna efter operationen.

Räkna med sjukskrivning i ca 3 veckor. Vi ringer när den mikroskopiska analysen av livmodern är klar, det brukar dröja ca 2-3 veckor.

Patientinformation

Operation borttagande av livmoder
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson